"Imperfection is beauty, madness is genius, and it´s better to be absolutely ridiculous than absolutely boring." MM
sobota 12. března 2011
Croque Monsieur aneb I did it my way.
Jedna z věcí, na kterou se pravidelně v pátek těším, je sobotní snídaně. V posteli, u filmu, s čerstvou kávou, která provoní celý byt a samozřejmě na samotné jídlo. Je v tom cosi uklidňujícího. Je to něco, co mi dodá sílu po šíleném týdnu stráveném v práci. Je to jakási odměna :-)
A protože jsem lenoch líná a nechce se mi trávit sobotní ráno v kuchyni, často přijde na řadu moje verze croque monsieur. Jde o to, že si celé jídlo připravím vždy večer před tím, než jej budu/budeme jíst, což se u klasické verze neděje.
Co tedy potřebujeme?
Pro 2 osoby:
8 plátků chleba (ideálně tmavého se spoustou zrníček a semen)
8 plátků sýra (Gouda, Cheddar nebo Ementál - pokuste se vynechat Eidam "třicítku")
4 plátky šunky
máslo
dijonskou nebo francouzskou hořčici
4 vejce
trochu mléka
sůl
pepř
strouhaný tvrdý sýr italského typu na posypání
Pomažte 4 plátky chleba máslem a další 4 plátky hořčicí. Na plátky s máslem položte plátek sýra, plátek šunky, opět plátek sýra a přiklopte plátkem pomazaným hořčicí. Všechny (4) vzniklé "sandwiche" vložte do pekáčku nebo zapékací mísy. Rozšlehejte vejce s mlékem a hořčicí, osolte a opepřete (doporučuji spíš překořenit než nedochutit) a vzniklou směs nalijte na chleby. Tyto zakryjte folií a vložte na noc do lednice. Prozatím máte hotovo. Druhý den pouze vytáhněte z lednice, vložte do trouby, kterou máte nastavenou na 180°C a nechte tak 20 minut zapékat. Po dvaceti minutách vytáhněte, posypte strouhaným tvrdým sýrem a dejte zpět do trouby. Vytáhněte jakmile sýr zezlátne a okamžitě podávejte. Dostanete do sebe asi tak milion kalorií, ale stojí vážně za to.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
tohle i mozna zkusim, vypada to pekne a hlavne rychle!!!
OdpovědětVymazat:-) vypada to dobre..a zapeceny syr..hmmmmmmm!
OdpovědětVymazatEddie: ...je to luxusní snídaně (a ještě lepší, když Ti ji někdo nachystá) :)))
OdpovědětVymazatSelmice: Ano, a chutná ještě líp! ;)