"Imperfection is beauty, madness is genius, and it´s better to be absolutely ridiculous than absolutely boring." MM

úterý 22. března 2011

Kuře Vindaloo

Na začátku bylo kuře...

a až poté vindaloo...

No vlastně to ale začalo článkem na netu, kde kdosi hodnotil jakési bistro v Brně, které se specializuje na curry. V ten moment jsem mě přepadla chuť na něco hodně ostrého se spoustou rýže. Vzpomněl jsem si, že Jamieho knížka Jamie´s food revolution má celou stránku na téma curry jídel, včetně mého oblíbeného vindaloo. Doma jsem situaci probral s drahou polovičkou, která se velmi ráda přidala a za chvíli jsme se vraceli z nákupu s čerstvým zázvorem, kořením a velmi velmi neorganickým kuřetem z velmi neBio chovu. Pravděpodobně bylo zabito nějakou otřesnou metodou, v životě nevidělo zelenou trávu a klec sdílelo s asi tak dvaceti bratry. Bylo ale moc dobré a pro tento účel naprosto postačilo. Ve výsledku jsme dostali výborné pálivé jídlo, které bylo zároveň lehké a člověk neměl pocit, že právě snědl míchačku betonu.

Jak tedy na to pro 4 osoby:

2 středně velké cibule
4 stroužky česneku
2 sušené chilli papričky
2,5 cm dlouhý kousek zázvoru
4 rajčata
arašídový nebo jiný rostlinný olej
kousek másla
600 g kuřecího masa
1/2 šálku vindaloo pasty
sůl, pepř
1/3 šálku balsamico octa
1 lžíce medu
2 lžíce bílého jogurtu

Cibuli, česnek a zázvor oloupejte, nakrájejte na plátky a vše osmažte dozlatova na arašídovém oleji s kouskem másla (potrvá to cca 10 minut) v hluboké pánvi. Poté přidejte maso nakrájené na kostičky, vindaloo pastu, sůl, pepř a promíchejte, nechte chvíli dusit a poté přidejte chilli, rajčata na kostičky, ocet, med. Celou směs zalijte vodou, aby bylo vše pěkně ponořeno a nechte dusit cca 30 minut. Občas promíchejte, aby se směs nepřipalovala a případně přilijte vodu. Po půl hodině máte hotovo. Na talíři ozdobte jogurtem.


Jak na vindaloo pastu?

2 stroužky česneku
2,5 cm dlouhý kousek zázvoru
4 sušené chilli papričky
1 lžíce kurkumy
1/2 lžičky soli
3 lžíce arašídového oleje
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička celého černého pepře
4 hřebíčky
2 lžičky fenyklových semínek
1 lžička pískavice

Česnek a zázvor nastrouhejte, přidejte rozdrcené chilli, kurkumu, sůl, olej a protlak a smíchejte dohromady. Zbývající koření otoastujte na rozehřáté nepřilnavé pánvi, rozdrťte v hmoždíři a přidejte do směsi. Vše řádně promíchejte a máte hotovo.




P.S.: Kuchyně vám bude vonět ještě několik dní potom.

4 komentáře:

  1. nenenene, na začátku všeho byl Lister z Červeného trpaslíka!!! =D

    dala bych si, nežene, ale to u vás píšu vždycky..=D

    OdpovědětVymazat
  2. jezis to vypada chutne, jen skoda ze tak slozite na pripravu.... (aspon pro me))

    OdpovědětVymazat
  3. to Julia: nám se to zdálo také docela složité, ale ve výsledku to šlo jak na drátkách a za chvíli bylo hotovo ;-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...