"Imperfection is beauty, madness is genius, and it´s better to be absolutely ridiculous than absolutely boring." MM

čtvrtek 24. března 2011

Papeton d´aubergine

Tak nám zvesela začalo jaro a my se rozhodli udělat si něco lehkého a jarního na jídlo. Recept na papeton d´aubergine, jsme objevili v kuchařce Provence, škola provensálské kuchyně. Je v něm uvedeno, že jde o pěnu, nicméně ve výsledku z toho byla super pomazánka, která se podává ještě vlažná. Příprava byla trošku složitější, ale výsledek stál určitě za to a my tak objevili další jídlo, které velmi rádi nabídneme našim přátelům při nejbližší party.



Co je potřeba:

2 lilky
olivový olej
1/2 grilované papriky
1 střední cibule
1 stroužek česneku
sůl, pepř
1 lžíce creme fraiche
1 lžíce vinného octa
petrželová nať


Oba lilky zbavte špiček a konců a rozpulte po délce. Posolte a nechte 30 minut vypotit. Předehřejte troubu na 190°. Vypocené lilky osušte a ostrým nožem dužinu nařízněte do kříže a potřete trochou olivového oleje. Do pekáče dejte na dno pečící papír a poskládejte na něj lilky řeznou stranou nahoru a pečte cca 20 minut. Po upečení nechte vychladnout.



Mezitím si připravte papriku. Buď si kupte grilovanou sterilovanou papriku a nebo si ji udělejte doma. Rozdíl bude asi kilometrový. V jednom případě kyselejší v druhém víc uzenější. V domácích podmínkách přípravy bude třeba trpělivost, dostatečně dlouhá vidlička nebo kleště na obracení papriky, ideálně rozptylovač plamene a hlavně plynový sporák/varná deska. Papriku propíchněte (pro jistotu, aby nepraskla) a chytněte do kleští nebo nechte zapíchnutou vidličku. Opékejte přímo nad plamenem hořáku nebo položte na rozptylovač plamene (je to pohodlnější). Jakmile vám začne slupka černat jste na dobré cestě. Cílem je úplně černá slupka po celé paprice. Hotovo? výborně, dejte do misky a zakryjte pokličkou/alobalem/folií a nechte chvíli zapařit a vychladnout. Poté pod tekoucí vodou odstraňte spálenou slupku. Ve výsledku by vám měla zbýt krásně uzený lusk papriky. Ten rozpulte, zbavte semen a bílé dužiny a nakrájejte na velmi drobné kostičky.



Cibuli nakrájejte na drobno, vložte do pánvičky nebo kastrůlku a osmahněte na oleji. Po chvilce přidejte i prolisovaný česnek. Cibule ani česnek se nesmí zabarvit, jen lehce zprůhlednit a rozvonět. Cibuli sejměte z vařiče, přidejte papriku a odstavte.
Upečeným lilkům vydlabejte dužinu a na drobno posekejte, přidejte ke směsi cibule, česneku a papriky. Přidejte creme fraiche a dejte ještě na 5 minut probublávat na mírném plameni na sporáku. Osolte, opepřete, přidejte ocet a nechejte dojít na pokojovou teplotu. Směs ozdobte posekanou petrželovou natí a podávejte s bagetou nebo jiným dobrým pečivem.
Dobrou chuť :-)

4 komentáře:

  1. co je to creme fraiche?? díky=)

    OdpovědětVymazat
  2. creme fraiche je 38% zakysaná smetana ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. líbí se mi kombinace ingrediencí, celkově francouzská kuchyně je docela pestrá a baví mě :)

    OdpovědětVymazat
  4. ok, kedy mozem prist na party? som pekne hladna!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...