"Imperfection is beauty, madness is genius, and it´s better to be absolutely ridiculous than absolutely boring." MM

pátek 11. února 2011

Chocolate tarte tatin

Tak jsem dělala menší čistku našich zásob, a ano, zdá se, že je to moc malý prostor na tu spoustu dobrot, které tady skladujeme...a nedávno koupené listové těsto (znovu ano, tentokrát je to těsto koupené, no nedivte se, občas si člověk potřebuje vypomoct)mi dnes přišlo vhod.
Jablíčka k tomu jako dělaná, už se na stole tetelila blahem, že se pohnou z místa.

Takže co se to vlastně včera dělo? Odpověd je nečekaně prostá:

Tarte tatin

(Ale něčím je to vyjímečné, toto byl můj první pokus s jablíčky, dřívější byly banánové, možná i na jejich foto se ještě dostane).
A ještě jedna specialita, ale to bude zmíněno v receptu, viz níže :)









A co že to budeš potřebovat na přípravu?

Ingredience:

400g listového těsto (2x 200g na 2 menší dorty)
jablka dle chuti/varianta s banány taky není špatná
3 hrsti hnědého cukru
50g másla
kakao/hořká čokoláda
forma na dort, nejlépe kulatá, mám zkušenost jak s keramickou tak i s teflonovou, obě šly vyklopit téměř ideálně :)

Postup:

Já začínám vyválením těsta, tak aby to bylo podle průměru formy, ale tak o 2-4 cm větší, kvůli zamačkání okrajů. Ne moc tenké, aby šťáva z ovoce neprostoupila po překlopení na talíř do základu těsta a nebyla z toho patlanina.
Nachystat jablíčka, oloupej, nakrájej na plátky, ale ne moc tenké, aby se nerozpadly a ty teď budou čekat.
Tak a obecně se dělá jako základ na jablíčka karamel, aby byla v něm krásně obalená. Ale protože karamel není můj favorit, rozhodla jsem se o pokus.
S čokoládou jsem větší kamarádka, takže si nachystej si pánev (nebo menší hrnec) a udělej směs z cukru a másla jako na karamel a k tomu přidej kakao nebo na drobno rozlámanou čokoládu. Záměrně neuvádím gramáž, každý podle své chuti ;)
Teď si nachystáme formu, dáme směs z pánve a na to položíme jablíčka/banány. Na to položíme vyválený plát těsta a okraje zamačkáme směrem ke dnu formy. Čím větší přesah formy necháš, tím větší a křupavější budeš mít okraj koláče. Ovoce při pečení sedne a okraj o to víc vystoupí.
No a poslední tečkou je nachystané a naplněné formy vložit do vyhřáté trouby, na cca 200 stupnů, po chvíli stlumíme a jak bude těsto dozlatova, můžeme řekněme po 10-15 minutách vytáhnout a nechat vychládnout.
Jak forma i koláč vychladnou, můžeme opatrně překlopit na talíř a podávat.
Fantazii se meze nekladou, může se podávat s domácí šlehačkou, ale myslím, že si jeho chuť zamiluješ i bez ní.

Tarte tatin není žádný krasavec, ale o to zajímavější je jeho chuť.. co myslíte?

PS: Foto již výše zmíněné varianty s banány...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...